Your Album (Click to Change)
CF658617-DF91-4331-8569-5C3C0CC93DEE_4_5005_c.jpeg

LS´s besök på Saxå Herrgård, juni 1990. Fr v Ritva Luft, Asta Östenius, Hiram, Ivar Werner och Carl-Jan. Med ryggen mot kameran, Berit Erikson.

0E68F1EF-142C-4D68-8A5D-7A8F24F77995_4_5005_c.jpeg

LS´s besök på Saxå Herrgård, juni 1990. Fr v Berit Erikson, Astrid Sampe, Rolf Luft, Åke Livstedt och Gunilla Englund. Med ryggen mot kameran, Ivar Werner

E0D6052C-B55B-4EF9-B0C3-BD3A0AB2EFD6_4_5005_c.jpeg

Hiram 80 år tillsammans med Elisabeth Söderström.

74AD8F23-0446-4498-9BD9-6246784475F9_4_5005_c.jpeg

Hiram 80 år. Örjan Klein överräcker blommor, medan Torbjörn Olsson gläds.

20160919002.jpg

1991LS 25-års jubileumsmiddag på rest. KB,

20160919007.jpg

LS 25 års jubileum på rest. KB, 1991. KB. Fr v Gunnar Lund och Hiram.

20160919008.jpg

LS 25 års jubileum på rest. KB, 1991. Anna Bergenström och Tage Hedqvist.

20160919009.jpg

LS 25 års jubileum på rest. KB, 1991. Lars Ulvenstam och Bo Lagercrantz.

20160919010.jpg

LS 25 års jubileum på rest. KB, 1991. Rolf Luft, Per Erik Wahlund och Ivar Werner.

20160919011.jpg

LS 25 års jubileum på rest. KB. 1991. Fr v Torbjörn Olsson, Margareta Ekström och Berit Eriksson.

20160919012.jpg

LS 25 års jubileum på rest. KB. 1991. Folke Hildestrand och Örjan Klein.

20160919013.jpg

LS 25 års jubileum på rest. KB. 1991. Lars Ulvenstam, Bo Lagercrantz, och Örjan Klien.

20160919006.jpg

LS 25 års jubileum på rest. KB, 1991. Torbjörn Olsson håller tacktal.

11FE0F76-2A29-4220-904A-8063C69E7670.jpeg

I början på 90-talet samlades LS på Björn Lindbergs studio. Fr v Erik Elinder, Märta Tallroth, Märit Hult (Hiram), Kerstin Bernhard, Asta Östenius, Bodil Lindberg, Örjan Klien, Rolf Luft, okänd (delvis dåld), Ivar Werner, Margareta Ekström, Gunilla Englund och Berit Eriksson.

65AE5DDA-A551-40D6-B7FE-641B588AEFBF_4_5005_c.jpeg

Pristagare 1995. Fr v Gert Klötzke, Lotta Siepel, LS´s ordf. Åke Livstedt, Malin Landqvist och Måns Rosander.

EBD73D63-FD31-4B84-8A72-4BD67B9FE6C4_4_5005_c.jpeg

LS´s pristagare 2000.

0AA5C20D-F79C-4A53-BD73-5E56CC1FAAE0_4_5005_c.jpeg

Pristagare 2001. Jens Linder, Anders Levén, Inger Ärlemalm, ny hedersledamot Werner Vögeli och Vetekatten.

9CD0527C-8BC4-4C3C-9042-ED6C1D8BC20D_4_5005_c.jpeg

Motagare av smakskeden är Anders Levén. Ordf. Lars-Erik Holm t h, Johan Huldt mellan och längst t h Gunilla Englund.

0BA44DA7-872E-4B5F-9ED9-06D64C4F82FC_4_5005_c.jpeg

Jens Linder mottager journaliststipendiet 2001 av ordf. Lars-Erik Holm och Margit Eliasson.

5AADB2C7-38F6-43ED-A7D8-F97611E6D210_4_5005_c.jpeg

Lars Hagberg, diplom 2005. På begränsat fysiskt utrymme, men med stora kunskaper och fantastiska råvaror, därtill med omvittnade sociala talanger och i Stockholms äldsta fiskaffär, driver Lars Hagberg Gamla stans fisk och catering sedan 1996. För denna unika och välsmakande gärning med råvaror och kunder i fokus, tilldelas Lars Hagberg och Gamla stans fisk Lilla Sällskapets diplom för 2005.

343E2E12-0654-4C9B-8CDB-EBB148150804_4_5005_c.jpeg

Cadiers smaksked 2005. Michael Björklund är trots sin ungdom en mycket värdig mottagare av Cadiers smaksked. Med humor, glädje och bravur gör han bruk av nordiska råvaror, vårdar husmanskost- traditionen med både äldre och moderna tekniker, och skapar på så vis rätter som får de mest luttrade uteätare att sucka av tillfredställelse. Han har välförtjänt blivit årets kock både i Sverige och Finland och är dessutom en ovanligt vältalig och spirituell professionell matlagare.

286B4A84-DF17-4A09-9056-1083E041F7AA_1_105_c.jpeg

Lilla Sällskapet delade ut ett diplom 2003 till Lotta och Leif Sundin, Strömminslådan i Vaxholm, som egenhändigt utför hela processen från fångst till hemlagade maträtter. I Norrhamnen i Vaxholm har Leif sin båt med siknät och ålryssja och främst strömmingsskötar. Fisket sker på natten, fångsten landas på morgonen. Sik och ål placeras i röken, strömmingen tar Lotta hand om och tillagar för avhämtning och datering. I deras broschyr utbjuds hela bufféer och 28 olika strömmingskådor, valfria portioner stekt, inkokt, gravad eller inlagd str

E0C58FB3-AE9F-4FA4-80C4-01276D8524D2_1_105_c.jpeg

Lilla Sällskapets journaliststipendium tilldelades 2003 Caroline Hofberg, matskribent och kokboksförfattare med erfarenhet även från restauranger i Sverige och utomlands. Med gediget matkunnande förstärkt med fantasi och noggrannhet glädjer Caroline sina läsare såväl i tidningar som i sina många kokböcker. Hon är också en duktig matstylist. "Svensk husmanskost", "Inlagt och hemlagat i glas och burk", "Gott om korv" och "Bönboken" är titlarna på några av hennes böcker. LSs ordf. Lars-Erik Holm överlämnar blommor

D304C934-D08F-468C-B34D-6A9C94528D85_4_5005_c.jpeg

Cadiers smaksked till Stefano Catenacci, t.v. 2007. ”För att med kontinentalt handlag ha förädlat svensk matkultur på hög nivå”.

CF7E4C9A-66ED-4167-9688-5AA82CE88833_1_105_c.jpeg

Sept. möte 2008, Aurora.

4D2BFEFF-D921-4683-BBFE-5A825AF413D5_1_105_c.jpeg

Kräftskivan den 24 augusti 2008 ägde rum på restaurang Borggården, Armémuseum. Menyn var den enda rätta: vaxbönor, underbart mjukkokta och persiljebeströdda med smält smör att hälla över, samt förnämliga kräftor i storlek mindre hummer medbragta av Gunilla Englund och Örjan Klein. Ostar och gott bröd åtföljde den röda kadern på ledamöternas tallrikar, varefter en förtjusande bärtarte fick avsluta den läckra aftonen.

1414799F-22FA-4F56-8598-D7DDABAAC43E_1_105_c.jpeg

Kräftskivan den 24 augusti 2008 ägde rum på restaurang Borggården, Armémuseum. Menyn var den enda rätta: vaxbönor, underbart mjukkokta och persiljebeströdda med smält smör att hälla över, samt förnämliga kräftor i storlek mindre hummer medbragta av Gunilla Englund och Örjan Klein. Ostar och gott bröd åtföljde den röda kadern på ledamöternas tallrikar, varefter en förtjusande bärtarte fick avsluta den läckra aftonen.

82BBC442-BD8F-4D6E-8C8E-8A973DC9C888_1_105_c.jpeg

Kräftskivan den 24 augusti 2008 ägde rum på restaurang Borggården, Armémuseum. Menyn var den enda rätta: vaxbönor, underbart mjukkokta och persiljebeströdda med smält smör att hälla över, samt förnämliga kräftor i storlek mindre hummer medbragta av Gunilla Englund och Örjan Klein. Ostar och gott bröd åtföljde den röda kadern på ledamöternas tallrikar, varefter en förtjusande bärtarte fick avsluta den läckra aftonen.

E6DA681E-A183-482E-88D9-5D4B31725D9B_1_105_c.jpeg

Lilla Sällskapet vill med sitt diplom uppmärksamma de utomordentliga insatser för matkulturen som Rösta Mejeri i Jämtland står för. På detta mejeri som tillhör JiLu, Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling hålls ystningskurser för elever från hela landet och detta i sin tur har medfört att man nu gör läckra ostar på flera gårdsmejerier runt om i landet. På Rösta är bland andra Kerstin och Claes Jürss ut konsten att yta flera typer av traditionella jämtländska getostar även Vit Camembert, Getbleu och Fetaost. Av komjölk görs Gruyere, Raclette, Morbier(med spännande skikt av träaska i mitten), Comté och Blåmögelost. Rösta Mejeri har varje år utbyte med skickliga ostmästare i bland annat Frankrike vilket ytterligare bidrar till att utveckla kunnande och inspiration. T.v. LSs ordför. Lars-Erik Holm överlämnar blommor.

9C9CB2B8-B0BF-4549-80FF-EA7ACCE443A9_1_105_c.jpeg

Åke Livstedt i sitt hem på Roslagsgatan under förberedelser inför Nobbelmiddagen.

7AC9ED2A-3AEE-4BE3-B774-E00BE76E156C_4_5005_c.jpeg

Björn Halling utnämnes till hedersledamot i Lilla Sällskapet av ordförande Christina Möller på restaurang Mathias Dahlgren den 27 april -09.

EE267F5E-8F35-42E4-9A9E-39B44AFEC1B8_4_5005_c.jpeg

Aprilmötet 2009 ägnades sedvanligt de berömvärda personer som mottog Lilla Sällskapet belöningar. För år 2009 fick Mathias Dahlgren Régis Cadiers smaksked vilket var en av anledningarna till att mötet hölls just på densammes stjärnspäckade restaurang invid Grand Hôtel. Journalistdiplomet tilldelades Lise-Lott Andersson, ICA-kuriren, diplom gavs till sillrätternas mästarinna Siw Centerbäck hos Lisa Elmqvist och till hallonens beskyddarinna Kerstin Biärsjö i Skåne. Mästerkocken Björn Halling valdes till hedersledamot efter Werner Vögeli. Nyinvalde ledamoten Leif Pagrotsky hälsades välkommen. Pristgare 2009 Mathias Dahlgren. Fr.v. Lise-Lott Andersson, ICA, Björn Halling, Siw Centerbäck, Lisa Elmquist, Östermalmshallen, Mathias Dahlgren, Kerstin Biärsjö, Bodargården, Trelleborg.

D01C3CEA-AF2D-4A57-B509-1E67E44351EA_1_105_c.jpeg

Samling på rest. Aurora inför middagen.

97E15275-59A6-423F-843A-9FE22BB9D1A0_1_105_c.jpeg

Julbord hos B-G Kronstam 2009.

B97DD047-00B8-4249-A22A-AF7858E9808E_1_105_c.jpeg

Julbord hos B-G Kronstam 2009.

59C39293-0E4C-4769-93D9-B73DF5D8B312_1_105_c.jpeg

Majmötet hölls den 2 juni 2009 på Hufvudsta Gård i Solna där utomhusmiddag planerats men flyttades under tak på grund av ett idogt regn. Hufvudstas innehavare Monica och Max Wibom tog generöst emot ledamöterna i sitt hem i en av flyglarna och berättade om slottets spännande historia. Ytterligare underhållningsmoment inträffade varpå ledamöterna intog den läckra inomhuspicknicken med lammstek, rucola, morötter i apelsin med mera.

2E7B1AC6-3FB6-4CB1-9DBD-099735AF72C4_1_105_c.jpeg

Majmötet hölls den 2 juni 2009 på Hufvudsta Gård i Solna där utomhusmiddag planerats men flyttades under tak på grund av ett idogt regn. Hufvudstas innehavare Monica och Max Wibom tog generöst emot ledamöterna i sitt hem i en av flyglarna och berättade om slottets spännande historia. Ytterligare underhållningsmoment inträffade varpå ledamöterna intog den läckra inomhuspicknicken med lammstek, rucola, morötter i apelsin med mera. Max Wibom, Hufvudstad Gård. Juni -09

03D7C396-D0AB-454E-A700-C894ECC01AF5_1_105_c.jpeg

Diplommiddag 7 maj 2012. Smakskeden tilldelades Magnus Ek, som var ytterligt stolt över denna belöning. ”Högsta stjärnstatus parallellt med timid ödmjukhet”, beskrev Ulf Elfving och frågade om nya krogen på Beckholmen. Jo, den kanske får heta Slupskjulet, öppnar om ett år och alla som varit på Oaxen kommer att känna igen sig, förklarade skedmottagaren.

111017A0-7676-4F70-93DD-BFDCB742096E_1_105_c.jpeg

Wintervikens krögare Markus Aujalay berättade lätt och muntert om sitt ställe, kaféet är öppet veckan runt året om, undantag några juldagar, och under veckosluten kommer tusentalet besökare för att inta kaffe, hembakta bullar och smårätter. I övrigt är det konferenser som ger inkomsterna, plus fester och många bröllop. Krögaren och Wintervikens VD, fru Erika, vigdes här, av ledamoten Leif Pagrotsky, långt innan det blev aktuellt att starta den Aujalayska krogverksamheten här – och för den delen även innan brudgum och vigselförrättare var ledamöter av Lilla Sällskapet.

124B9CB2-877E-4ADA-98C5-E16B61795715_1_105_c.jpeg

Lilla Sällskapet besöker Chokladfabriken nov.-09. Martin Isaksson demonsterar tillverkningen. Novembermörkret krävde en ljusglimt: Chokladfabriken på Renstiernas gata, granne med ordföranden. Där hölls ett muntert möte i ledamoten Martin Isakssons egen fabrik för godaste gott, om vilket han även berättade det mesta. Middagen var en synnerligen god hotch-potchsoppa med lamm och grönsaker, och som dessert mängder av chokladpraliner med olika viner till.

1ABE01F8-BD77-4197-AFBE-9840ED144A23_1_105_c.jpeg

Wintervikens krögare Markus Aujalay berättade lätt och muntert om sitt ställe, kaféet är öppet veckan runt året om, undantag några juldagar, och under veckosluten kommer tusentalet besökare för att inta kaffe, hembakta bullar och smårätter. I övrigt är det konferenser som ger inkomsterna, plus fester och många bröllop. Krögaren och Wintervikens VD, fru Erika, vigdes här, av ledamoten Leif Pagrotsky, långt innan det blev aktuellt att starta den Aujalayska krogverksamheten här – och för den delen även innan brudgum och vigselförrättare var ledamöter av Lilla Sällskapet.

1BFB7DFB-BB76-4E63-88F5-A37817D7DA2F_1_105_c.jpeg

Samling på Villa Lusthusportens terrass. Fr v Christina Möller, Margit Eliasson, Monica Hörner, Lars-Erik Holm, Lisbeth Kohls, Gunilla Englund och Magdalena Ribbing. Lillla Sällskapets maj möte 2010.

1C945F18-F14E-4E16-A106-9E23DB8AF8B5_1_105_c.jpeg

Magdalena Ribbing

1F144E02-D4E2-41CA-83DB-45100E86EA2B_1_105_c.jpeg

Wasamuseet.

2CDD7B56-8DA6-4265-8C82-096CBCB22D41_1_105_c.jpeg

Henrik Ennart, journalist på Svenska Dagbladet, mottog journalistdiplomet och berättade att han hade börjat som konsumentjournalist och grävt sig fram genom den till det som är essensen: hälsosam mat. Där intar sjögräs en förstaplats, enligt diplommottagaren som lärde sig gilla denna läckerhet i Asien.

0E83FA58-C200-4BE5-9073-4FB307FFEE48_1_105_c.jpeg

Mats Hellström föräras diplom. Lilla Sällskapet besöker Chokladfabriken nov.-09.

2E057745-E122-471A-838D-7E2DF7BF603D_1_105_c.jpeg

Lilla Sällskapet besöker Chokladfabriken nov.-09. Gunilla Englund och Lars Erik Holm beskådar frestelserna. Novembermörkret krävde en ljusglimt: Chokladfabriken på Renstiernas gata, granne med ordföranden. Där hölls ett muntert möte i ledamoten Martin Isakssons egen fabrik för godaste gott, om vilket han även berättade det mesta. Middagen var en synnerligen god hotch-potchsoppa med lamm och grönsaker, och som dessert mängder av chokladpraliner med olika viner till.

4521E6A0-5725-453C-B7B1-B732A40EDE02_1_105_c.jpeg

Kräftskivan den 24 augusti 2008 ägde rum på restaurang Borggården, Armémuseum. Menyn var den enda rätta: vaxbönor, underbart mjukkokta och persiljebeströdda med smält smör att hälla över, samt förnämliga kräftor i storlek mindre hummer medbragta av Gunilla Englund och Örjan Klein. Ostar och gott bröd åtföljde den röda kadern på ledamöternas tallrikar, varefter en förtjusande bärtarte fick avsluta den läckra aftonen.

491D9C64-46DE-4BA2-A83E-CD47847BB79A_1_105_c.jpeg

Lilla Sällskapet besöker Chokladfabriken nov.-09. Novembermörkret krävde en ljusglimt: Chokladfabriken på Renstiernas gata, granne med ordföranden. Där hölls ett muntert möte i ledamoten Martin Isakssons egen fabrik för godaste gott, om vilket han även berättade det mesta. Middagen var en synnerligen god hotch-potchsoppa med lamm och grönsaker, och som dessert mängder av chokladpraliner med olika viner till.

73038F8B-FA92-4F19-910B-4DBBF6F7853F_1_105_c.jpeg

Lilla Sällskapet besöker Chokladfabriken nov.-09. Novembermörkret krävde en ljusglimt: Chokladfabriken på Renstiernas gata, granne med ordföranden. Där hölls ett muntert möte i ledamoten Martin Isakssons egen fabrik för godaste gott, om vilket han även berättade det mesta. Middagen var en synnerligen god hotch-potchsoppa med lamm och grönsaker, och som dessert mängder av chokladpraliner med olika viner till.

8E54B724-BD20-4A50-8E47-12C5C9B6F00A_1_105_c.jpeg

Martin Isaksson föräras diplom. Lilla Sällskapet besöker Chokladfabriken nov.-09.

929BD0F0-3980-4BA7-AC8E-C614D2253C94_1_105_c.jpeg

Lisbeth Kolhs föräras diplom. Lilla Sällskapet besöker Chokladfabriken nov.-09.

4D0BF94F-68D4-41C9-9274-CB7C5F1E822D_1_105_c.jpeg

Diplommiddag 7 maj 2012. Sista juvelen bland mottagarna var polskfödda Margareta Eriksson, tidigare både flygvärdinna och civilekonom. Hon flydde till Sverige 1975 sedan Polens hemliga polis försökt få henne att spionera; började här som diskerska, var fem år senare chef på Djurgårdsbrunns värdshus för att nu erhålla diplom för den utomordentliga svenska husmanskost som hon tillreder på Brännkyrkagatan. ”Hur har en polska blivit så bra på svensk husmanskost”, frågade Ulf Elfving. Svaret kom ilsnabbt: ”svenskarna har invaderat Polen så många gånger!”

4F282603-C4DA-4D74-ACDD-C5560FA5AD92_1_105_c.jpeg

Christina Mattsson berättar om Villa Lusthusporten på Lillla Sällskapets maj möte 2010.

5C34C017-6DDA-43F7-A081-CE5CAF87A29C_1_105_c.jpeg

Wintervikens krögare Markus Aujalay berättade lätt och muntert om sitt ställe, kaféet är öppet veckan runt året om, undantag några juldagar, och under veckosluten kommer tusentalet besökare för att inta kaffe, hembakta bullar och smårätter. I övrigt är det konferenser som ger inkomsterna, plus fester och många bröllop. Krögaren och Wintervikens VD, fru Erika, vigdes här, av ledamoten Leif Pagrotsky, långt innan det blev aktuellt att starta den Aujalayska krogverksamheten här – och för den delen även innan brudgum och vigselförrättare var ledamöter av Lilla Sällskapet.

649A9914-306D-468A-B0DF-31EBF3B90ED3_1_105_c.jpeg

Möte 30 maj 2011 Till försommarfagra Ekerö gick vår färd. Per-Ove Kårfors tog generöst emot vår lilla skara i sin anläggning Orto Nova, italienska för Nya Örtagården. Per-Ove, både musiker och utbildad trädgårdsmästare, for på musikfestival till Italien, träffade sitt livs kärlek och förde hem henne till Sverige. För att säkra levebrödet blev Per-Ove mer trädgårdsmästare än musiker. Utbudet av svenska grönsaker motsvarade hustruns italienska önskemål. Främst saknade hon de färska kryddörterna.

660E8193-4BBA-48B5-A77D-D89250BB9088_1_105_c.jpeg

Diplommiddag 7 maj 2012. I stiligaste samedräkt tog renköttsproducenten Lennart Blindh emot sitt diplom och svarade ja på den Elfvingska frågan om ren alltid varit en delikatess. Godast är kokt renkött med potatis- eller blodklimp, sade Lennart Blindh.

6BFFAC51-C8AB-4658-9E90-7EEEE0923257_1_105_c.jpeg

26 maj 2014 Buffén var, som framgår, mycket varierad, en av de bästa måltider som protokollföraren upplevt i Lilla Sällskapets regi. Det serverades strömming, strömming och strömming, därtill böckling, strömming och potatis, vid sidan därav Allerums XO (ost, inte konjak) och två sorters knäckebröd.

6FFCDACB-F6EE-49B6-92C9-D1746C1DFD73_1_105_c.jpeg

Lilla Sällskapets ledamöter samlades till diplommiddagen, april 2018, i den kungliga väntsalen i Stockholms Centralstation. Ordförande Christina Möller hälsade ledamöterna och dagens gäster välkomna till den vackra och traditionsfyllda lokalen, som tack vare PG Nilssons försorg ställts till Sällskapets förfogande för kvällens event. De församlade bjöds på ett glas cava och en laxtartar och lyssnade till byggnadsantikvarie Johan Rittsél, som berättade om den kungliga väntsalen. Centralstationen stod färdig år 1871 och väntsalen fick sin nuvarande plats och entré i samband med en ombyggnad år 1904. Gunilla Englund berättade traditionsenligt om tillkomsten av Lilla Sällskapet, om Gustava Björklund och Régis Cadier. Hon konstaterade också att den kungliga väntsalen inretts med möbler designade av Carl Malmsten som var dotterson till Cadier. Därefter delade ordföranden ut Lilla Sällskapets diplom och kokböcker till Jenny Andersson och Kjell Nilsson från Graute Gård på Gotland.

79886692-D552-4645-B83F-BB200BF5F341_1_105_c.jpeg

Bordet var dekorerat av tidigare sameombudsmannen Åke Livstedt som innehade detta ämbete till år 1981 då samerna fick självstyre.

3D14EF91-AF04-459C-AA13-FD0BCC04DF85_1_105_c.jpeg

Bordet var dekorerat av tidigare sameombudsmannen Åke Livstedt som innehade detta ämbete till år 1981 då samerna fick självstyre. Alltså var autenticiteten stor hos de små figurerna som Åke tillverkat: piprensare blev graciösa renar, avklippta byxben en perfekt lappkåta stöttad av blompinnar, blått och rött garn blev skidåkande, vilande och arbetande samer, blanka sidenband en glödande eld under en minimal gryta. Utsökta figurer, eleganta, dekorativa och underhållande!

8244E2AF-7396-4EBC-94CC-7400EF7AAF4F_1_105_c.jpeg

Bordet var dekorerat av tidigare sameombudsmannen Åke Livstedt som innehade detta ämbete till år 1981 då samerna fick självstyre. Alltså var autenticiteten stor hos de små figurerna som Åke tillverkat: piprensare blev graciösa renar, avklippta byxben en perfekt lappkåta stöttad av blompinnar, blått och rött garn blev skidåkande, vilande och arbetande samer, blanka sidenband en glödande eld under en minimal gryta. Utsökta figurer, eleganta, dekorativa och underhållande!

C209BE41-8C2F-4C27-AE87-FA21762CC6A8_1_105_c.jpeg

Bordet var dekorerat av tidigare sameombudsmannen Åke Livstedt som innehade detta ämbete till år 1981 då samerna fick självstyre. Alltså var autenticiteten stor hos de små figurerna som Åke tillverkat: piprensare blev graciösa renar, avklippta byxben en perfekt lappkåta stöttad av blompinnar, blått och rött garn blev skidåkande, vilande och arbetande samer, blanka sidenband en glödande eld under en minimal gryta. Utsökta figurer, eleganta, dekorativa och underhållande!

8053B7F0-D25F-4513-8D19-CE2294568B45_1_105_c.jpeg

Beskriver vem, vad och varför över vad som händer i bilden. Namn på person/er och varför de är med. Information om plats/er. (Fritextfält) Ändring av metadata kräver upphovsmannens tillstånd.

81C8E7D9-BA4B-40BB-ADB9-8A0EBE80F5C9_1_105_c.jpeg

Diplommiddag 7 maj 2012. Erik Lallerstedt var inte mindre stolt över sitt hedersmedlemskap. Björn Halling får nu sällskap av en annan legendarisk krögare, tillika Djurgårdare som bland allt annat berömvärt givit just det namnet till en förträfflig smörgås vars recept delgavs de närvarande: rostat knäckebröd förses med en blandning av kokt hackat ägg, finhackad schalottenlök, röd limfjordskaviar, allt hophållet av hemgjord majonnäs.

81E54453-3687-4B7C-9FB7-110F030EFA17_1_105_c.jpeg

2014 års belöningar delades ut fr. v. till Tomas Tengby, journaliststipendie. Cadierskedsmottagaren Melker Andersson var påtagligt stolt och glad över den stiliga silverskeden som han lovade att använda i sitt matlagande. Diplom till Brostorps chefer Anita och Annika Ydrestrand för deras suveräna ostkaka samt Fiskmarknadens initiativtagare konsulenten på länsstyrelsen Henrik C Andersson.

6935A4FA-1EBD-4874-913E-0908178C32B9_1_105_c.jpeg

Cadierskedsmottagaren Melker Andersson, påtagligt stolt och glad över den stiliga silverskeden som han lovade att använda i sitt matlagande. Melker är på väg att öppna en ny krog i Malmö till alla sina övriga välkända restauranger och medgav att krogöppnande har blivit en last. Drivkraften är en nyfikenhet på att lära sig olika slags matlagning i olika miljöer och med olika gäster. Men en sak gäller framför allt: ”mat ska vara nylagad, då är all mat väldigt god!”

8B711174-923E-498B-9E19-F3DD143CB180_1_105_c.jpeg

Stolta och glada var diplommottagarna Margaretha och Mikael Jonsson från Fjärås – detta var Västsveriges kväll – som belönades för sin pepparrotsodling och lärde sällskapet att en pepparrot odlas på tvären, den läggs vågrät, skördas just så här års och ska förvaras så kallt som möjligt i kylskåpet samt kan användas till förbättring av så gott som alla maträtter undantaget – än så länge – desserter. Färska pepparrötter, stora som små hockeyklubbor, hade inköpts av Lilla Sällskapet från odlarna och utdelades till de närvarande.

8C5DEB1D-9325-4307-BFB2-BC794B38ADF0_1_105_c.jpeg

26 maj 2014 Det var en tidig, mycket tidig, höstkväll. Isen hade visserligen inte lagt sig än men likväl samlades vi i en vindpinad Skridskopaviljong på Kastellholmen. Skridskopaviljongen är numera nyrenoverad och kan till en mycket hög kostnad förhyras för privata arrangemang i regi av Hotel Skeppsholmen.

8F0F65B4-B42C-403E-A715-CF995827D2C0_1_105_c.jpeg

Lilla Sällskapet besöker Chokladfabriken nov.-09. Novembermörkret krävde en ljusglimt: Chokladfabriken på Renstiernas gata, granne med ordföranden. Där hölls ett muntert möte i ledamoten Martin Isakssons egen fabrik för godaste gott, om vilket han även berättade det mesta. Middagen var en synnerligen god hotch-potchsoppa med lamm och grönsaker, och som dessert mängder av chokladpraliner med olika viner till.

9467263F-238B-4988-8D31-6781DA742166_1_105_c.jpeg

Andreas Wiklund

97E15275-59A6-423F-843A-9FE22BB9D1A0_1_105_c.jpeg

97E15275-59A6-423F-843A-9FE22BB9D1A0_1_105_c.jpeg

9C2CDEF3-EE92-46AD-A292-97AD01A03F43_1_105_c.jpeg

Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux, Nockebyhus, Bromma. I gästmatsalen bjöds vi på en typisk Nockebyhus-söndagsmiddag på. Liten laxsallad, apelsinmarinerad skinkstek med sås, herrgårdsgrönsaker och klyftpotatis. Följd av vaniljglass som Åke förstärkt med kakor och egen supergod hemgjord romtopf som ledamöterna rikligen försåg sig av. Åkes smakfulla dukning med vackra silverljusstakar, silversaltkar och vårlika tulpaner, vide och mimosa i silverbägare var en fröjd för ögat. De fantastiska handbroderade mellanläggen, ypperligt broderade av Åkes mamma, ej att förglömma.

B38E1812-022A-4FDD-96CA-2FA13DBB4053_1_105_c.jpeg

Stockholms drömska aftonskimmer och ett fridsamt vågskvalp var den förnämliga inramningen till septembermötet på skärgårdsfartyget ”Waxholm III”, byggt på Bergsunds varv 1903. Krögaren Jesper Taube, sonson till Evert och son till Sven-Bertil. Jesper Taube är försedd med stor kulinarisk talang, inledd på Johanna i Göteborg och slipad under många kockår på välrenommerade krogar inklusive Nalen och Riddarhuset.

B9225629-5D31-474B-A70C-330DD10D02D6_1_105_c.jpeg

Ordf. Christina Möller hälsar välkomna till LS´s kräftskiva 2010.

B97DD047-00B8-4249-A22A-AF7858E9808E_1_105_c.jpeg

B97DD047-00B8-4249-A22A-AF7858E9808E_1_105_c.jpeg

BA75A81E-1AE2-4826-80C4-C801FB0698BA_1_105_c.jpeg

Magdalena Ribbing gratuleras 70 år av LS´s ordf. Christana Möller och t.v. Mats Svegfors. sept. 2010

C09958DB-6491-4A85-8DC4-CD3340077ABB_1_105_c.jpeg

29 augusti 2011 Den skönaste av aftnar är förbehållen augustis sista måndag; sval fläktar kvällsbrisen i solens väl avvägda värme, milt väser getingarna till ackompanjemang av måsarnas tutande, uppsluppna samlas Lilla Sällskapets ledamöter till den traditionella kräftskivan utan vilken ingen sommar får komma till sin ände. Kräftskivan hölls i år intill en kluckande Östersjö på det välkända museets inte mindre välkända krog. Solen flödade över terrassen till Vasamuseets restaurang, ledamöterna var lyckliga redan vid sin ankomst, än mer så när Örjan Kleins ljuvliga kantarelltoast intagits till ett glas mousserande vitt vin.

C64508AC-29CA-455B-A8E1-0DFE90EBEDD3_1_105_c.jpeg

29 augusti 2011 Den skönaste av aftnar är förbehållen augustis sista måndag; sval fläktar kvällsbrisen i solens väl avvägda värme, milt väser getingarna till ackompanjemang av måsarnas tutande, uppsluppna samlas Lilla Sällskapets ledamöter till den traditionella kräftskivan utan vilken ingen sommar får komma till sin ände. Kräftskivan hölls i år intill en kluckande Östersjö på det välkända museets inte mindre välkända krog. Solen flödade över terrassen till Vasamuseets restaurang, ledamöterna var lyckliga redan vid sin ankomst, än mer så när Örjan Kleins ljuvliga kantarelltoast intagits till ett glas mousserande vitt vin.

F95F28C6-25A2-44E8-B9D3-F99342737394_1_105_c.jpeg

Möte 30 maj 2011 Till försommarfagra Ekerö gick vår färd. Per-Ove Kårfors tog generöst emot vår lilla skara i sin anläggning Orto Nova, italienska för Nya Örtagården. Per-Ove, både musiker och utbildad trädgårdsmästare, for på musikfestival till Italien, träffade sitt livs kärlek och förde hem henne till Sverige. För att säkra levebrödet blev Per-Ove mer trädgårdsmästare än musiker. Utbudet av svenska grönsaker motsvarade hustruns italienska önskemål. Främst saknade hon de färska kryddörterna.

CF107A6D-C5AB-40CF-B1B5-B71E5731E011_1_105_c.jpeg

Lilla Sällskapet besöker Chokladfabriken nov.-09. Novembermörkret krävde en ljusglimt: Chokladfabriken på Renstiernas gata, granne med ordföranden. Där hölls ett muntert möte i ledamoten Martin Isakssons egen fabrik för godaste gott, om vilket han även berättade det mesta. Middagen var en synnerligen god hotch-potchsoppa med lamm och grönsaker, och som dessert mängder av chokladpraliner med olika viner till.

D3FC48A4-AE18-44C9-BA37-BFBF03165F60_1_105_c.jpeg

Lilla Sällskapet besöker Chokladfabriken nov.-09. Lars-Erik holm och Monica Hörner. Novembermörkret krävde en ljusglimt: Chokladfabriken på Renstiernas gata, granne med ordföranden. Där hölls ett muntert möte i ledamoten Martin Isakssons egen fabrik för godaste gott, om vilket han även berättade det mesta. Middagen var en synnerligen god hotch-potchsoppa med lamm och grönsaker, och som dessert mängder av chokladpraliner med olika viner till.

FF8C831F-7E1B-49FD-8E5C-6B9A41EB845B_1_105_c.jpeg

Lilla Sällskapet besöker Chokladfabriken nov.-09. Novembermörkret krävde en ljusglimt: Chokladfabriken på Renstiernas gata, granne med ordföranden. Där hölls ett muntert möte i ledamoten Martin Isakssons egen fabrik för godaste gott, om vilket han även berättade det mesta. Middagen var en synnerligen god hotch-potchsoppa med lamm och grönsaker, och som dessert mängder av chokladpraliner med olika viner till.

ED2C4C22-6C49-43CC-9746-E7253A454729_1_105_c.jpeg

I köket, gränsande till Chokladfabrikens butik, glänste allt i vitt och rostfritt, och middagsbordet var dukat för en utmärkt löksoppa – mycket lök, skivad, smörbrynt och aningen sockrad – samt surdegsbröd med lagrad ost. Därpå iklädde sig ledamöterna blå förkläden och inledde sufflétillverkningen. Två lag för chokladsuffléer, två för hallonsuffléer. Nu vidtog ett ymnigt pratande, skrattande, vägande, måttande, vispande av sällan skådat slag i Lilla Sällskapet. Alla fyra lagen arbetade energiskt, Birgitta Alexanderson bröt ekvilibristiskt den ekologiska fair trade-märkta Valrhonachokladen i den heta grädde med noga urskrapad vaniljstång som sköttes av Leif Pagrotsky, och Monica Hörners lag med Gunilla Englund och Björn Lindberg smög ner chokladbitar i några av sina hallonsuffléer.

D5EA1D0A-3DEE-4A31-A5CC-1FBEDE9790E0_1_105_c.jpeg

Genom den magiska kraft som Lilla Sällskapet av hävd besitter vändes måndagens gråa kyla till den lenaste sensommarsol när ledamöter och gäster samlades utanför Wintervikens vackra tegelchâteau.

120605_0006C.jpeg

Äldre än till och med Gustava är Görvälns slott som har funnits i Järfälla kommun sedan mer än 500 år, emellanåt ny- och tillbyggt förstås men stående på riktigt gammal grund. Hit tog sig de förväntansfulla ledamöterna trots ett inte enbart förtjusande måndagsväder. SVT:s Stjärnorna på slottet har huserat här och Görvälns fasad finns också som tryckt dekor (år 2011) på boutiquekläder från den prisbelönta designern Mary Katrantzou. Idag ägs slottet av Järfälla kommun men arrenderas av Maria och Johan Eklund som också har Huvudsta slott. Stor omsorg har lagts på inredning och restaurering – och inte minst på köket där kökschefen Robert Hedman skapar måltider med toppkvalitet på råvarorna som tas från de bästa leverantörerna och tilldelas oväntade läckerheter till spännande kombinationer. Denna måndagsafton bjöds först en liten roa-gommen-gazpacho av marinerade gröna tomater, vitlök, olivolja och riven buffelmozzarella, högst såväl roande som läcker. Därpå citronskalsrimmad och olivoljebakad torskrygg, en len ljuvlighet med dekor av ogräset våtarv, stellaria media, och friterade alger samt lite sardell. Urgott! Och så varmrätten, bästa kycklingen i Sverige kommer från Hagby gård utanför Enköping enligt kökschefen som hade tillrett fågeln dels som filé, dels som terrin på låren och malt kycklinglevern med smör till smaklig dekor. Rödvinsbuljong, murklor, ramslök och en liten mosad potatis hörde till den vackra uppläggningen, sammantaget en både stilig och delikat rätt. Efter middagen serverades kaffe i salongerna en trappa upp, där ordförande Christina Möller förtjust visade och utdelade Lilla Sällskapets stiliga blårutiga bok K-märkt smak, som efter år av mödor nu är i mål, det vill säga utkommen och tillgänglig i bokhandeln – ledamöterna får köpa ex för 130 kr vilket är 29 kr billigare än på www.adlibris.se. Ordföranden meddelade att Markus Aujalay på grund av sin arbetsbörda har övergått till korresponderande ledamot tills vidare vilket ger en ledig plats att besätta. Marie-Louise Danielsson-Tham ville att Lilla Sällskapet gör sig mer synligt och framlade ett förslag om engagemang vid Måltidsakademiens kunskapsdagar i Grythyttan. För att stimulera kvinnliga kockar ska en tävling utlysas i Gustava Björklunds namn, och priset blir 2000 kr. Högst sannolikt kommer flera ledamöter att åter besöka Görvälns eleganta slott med dess förnämliga kök, öppet särskilt vår, sommar och höst. Vid pennan: Magdalena Ribbing

DCF94370-BDC0-4EA7-8CB0-337D513BEFCF_1_105_c.jpeg

Lilla Sällskapet besöker ICA:s huvudkontor. Otroligt intressant tyckte de frågvisa pratsamma ledamöterna tuggande på torkade aprikoser i topp och torkade aprikoser i mellanläge. Lektionen följdes av en utsökt middag inledd med saffranspannkaka fylld med chilikryddad getost, därpå en ljuvlig älginnerfile, kryddstekt och beledsagad av tät, limmig sås kokt på oxsvans, svarta vinbär och en aning kanel. Därtill Karl Johansvamp och rostade rotfrukter. Desserten var knisprig, nytänkt och rolig: polkagrischeesecake med lime, kesella och vit choklad. Till den underhölls ledamöterna av doktoranden Johan Svahn från Grythyttan, nu anställd hos ICA, som berättade om sensorik och det nya matspråk för frukt och grönt han är i färd med att skapa; dessutom om krogen The Fat Duck där havsfrukterna serveras med musik i öronsnäckor.

DEF625A6-E7C3-4F18-A2BA-987513F70619_1_105_c.jpeg

Årsmötet 2013 inleddes med att vår fru ordföranden Christina hyllades för att hon ingått i ett nytt sekel (7) och för den elegans med vilken hon leder och utvecklar vårt sällskap.

E992B509-6A5A-4FED-B47D-6F20238C333A_1_105_c.jpeg

Kräftmiddag på Armémuseum aug. -08

EA164833-697E-47EE-9618-778E88FB57E4_1_105_c.jpeg

Värden själv, Markus Aujalay, avvek som den aldrig sviktande perfektionist han är, från det muntra pratande runt bordet för att koka vaxbönorna à la minute vraiment exacte. Detta gjordes med önskat resultat, och när de ångande faten med sagda nykokta delikatess ställdes fram uppstod den samfällda lyckosuck som härvid är tradition hos ledamöterna. Nyplockad persilja, rikligt med smältande smör över lagom knapriga vaxbönorna - för detta räcker inga superlativ.

EB7EF400-B898-43D4-9E31-606056674248_1_105_c.jpeg

Régis Cadier´s silversked delades ut av ordföranden till Stefan Karlsson, Fond med mera i Göteborg. Mötets protokollförerska utfrågade den tydligt stolte skedmottagaren varvid framkom bland annat att hans mångfaldigt prisbelönta matlagningsintresse började i hans moders och de äldre generationernas kök samt att han gillar pannbiff med kokta lingon. För äran att ha tilldelats Cadierskeden tackade Stefan Karlsson varmt. Detta, sade han, var en enastående belöning med tanke på tidigare skedmottagare, alla storheter i den kulinariska världen.

00A0B810-82AF-4E3C-B7EF-3C884A60F77F_4_5005_c.jpeg

Björn Lindberg och Gunilla Englund.

19A33C35-5BC5-41E1-B223-6FCC567179B9_4_5005_c.jpeg

Värden Bengt-Göran hade juldukat för alla vid ett magnifikt långbord.

39230205-8B3B-400F-AA37-41DED0B5A10E_4_5005_c.jpeg

Marie-Louise Danielsson-Tham, Magdalena Ribbing och Mats Svegfors.

D121E575-8E53-4706-9B1C-749D1921D543_4_5005_c.jpeg

Värden Bengt-Göran Kronstam, Monica Hörner och ordf. Christina Möller

A16B571D-B32B-4482-AF68-F8362F845C3D_4_5005_c.jpeg

Per Stenström mottager diplom av Lilla Sällskpets årliga prisutdelning.

A36EA48B-DEA9-4CAA-8193-1519F8BD613E_4_5005_c.jpeg

I köket stod traktören Gunnar Forssell i oklanderlig kockrock personifierande julfrid trots den mängd anrättningar som han just färdigställt och dukat upp. T.v. jultomten Åke Livstedt.

C60EF00C-600B-4283-B3D4-A8CB93D536E1_4_5005_c.jpeg

Paul Svensson mottager Cadiers smaksked av Lilla Sällskapets ordf. Christina Möller.

F9F80BC9-36DF-401E-B34C-1DD9C2BC37E3_4_5005_c.jpeg

Håkan Larsson mottager journalistdiplom av Lilla Sällskapets ordf. Christina Möller.

3B23F4B5-8630-40C9-BD04-D69D1119547B_1_105_c.jpeg

Kräftfest aug 2014. Ulf Elfving förevigar kräftorna för sin blogg.

0F16E1BC-22AA-4935-BD50-A72EC845E382_4_5005_c.jpeg

Diplom till Karolina Sparring.

3822725C-9514-415D-B576-3ED5039782A7_1_105_c.jpeg

Kräftfest aug 2014. För en talrik skara började festen redan på Waxholmsbåten från Grand Hotel. Vi njöt av den vackra turen ut till Klippudden och brf Gripen där alltså Örjan och Gunilla bor sedan fem år

826D830F-58EE-4531-BB5F-1FB6787822F8_1_105_c.jpeg

Kräftfest aug 2014. Gunilla gjorde oss ytterst nyfikna på ostarna som väntade på våra assietter. Hon och Örjan hade hämtat dem från Almnäs bruk utanför Hjo; på 1200-talet en del av Alvastra kloster och idag ett av Sveriges största ekologiska lantbruk.

D9E0A395-9F37-4A6E-A618-535042E77523_1_105_c.jpeg

Kräftfest aug 2014 Örjan Klein och Gunilla Englund hade förberett kalaset ytterst väl - enligt plan A - med dukning på terrassen. Men när assisterande ledamöter under eftermiddagen ”kom med vinden” fick plan B sättas i verket. Raskt stuvades möbler i värdparets sovrum så att två vackra långbord kunde dukas inomhus i skydd för blåst och regn.

956B318D-2A99-4A96-94A6-32DB6D4F1ED7_1_105_c.jpeg

Kräftfest aug 2014. Från Sjöarna Viken och Vättern - var annars när Örjan får bestämma. Dessa var helt perfekta i sälta och dillarom. Vi sörplade och njöt.

IMG_0011.jpg

Porträttet på vår stiliga Gustava Björklund var frånvarande när Peter Nordin med kökskepsen på nacken välkomnade ledamöterna till sin spritt nyöppnade italienska krog Café Milano. I övrigt saknades varken champagne, vin, lukulliskt högtstående middag eller en särdeles lysande stämning. Förtjust berättade krögaren själv om sitt långa italienska liv och att han med Café Milano nu har dussinet fullt med restauranger i Stockholmsområdet. Italiensk mat på det sätt som han gillar den förklarade han karakteriseras av den tysta kunskapen, den långsamma tillredningen och för hans del av de italienska ”gamla damer” som genom åren delgivit honom sina kunskaper om hur att laga äkta mat.

C3CBD3F2-2912-44E8-94E1-B4659DD7D616_1_105_c.jpeg

Lilla Sällskapets ledamöter och gäster samlades i ett rekordstort antal till det traditionsenliga kräftkalaset en gråkulen och något höstlik kväll i anrika Ulriksdals Värdshus. Kvällen inleddes med ett glas champagne och med att Lilla Sällskapets ordförande, Christina Möller, hälsade alla välkomna. Hon riktade ett särskilt välkommen till mottagaren av Régis Cadierskeden 2018, Cajsa Johansson, som tidigare inte kunde närvara vid prisutdelningen i april. Prismotiveringen löd: ”Lilla Sällskapet tilldelar Cajsa Johansson Régis Cadiers smaksked för utomordentlig och framgångsrik gastronomisk gärning. Med skickligt och inspirerande ledarskap driver hon sitt företag till uppsalabornas nytta och nöje.” Ulf Elfving intervjuade pristagaren som fick motta diplom och Lilla sällskapets böcker. Cajsa Johansson driver Cajsas Kök i Uppsala och hon berättade som sin verksamhet. Som ett kuriosum berättade hon att första gången hon vann en utmärkelse var på GastroNord 1991 och även då intervjuades hon av Ulf Elfving!

20161031_0003B.jpg

Lilla Sällskapet firade sitt 50 årsjubileum denna sista ljumma höstkväll. Endast två år efter sitt 200-årsjubileum kunde alltså sällskapet avhålla halvsekelfirande. En rent linjär framskrivning ger vid handen att detta ständigt allt yngre sällskap, bestående av ständigt unga ledamöter av högst varierande ålder, bör kunna avhålla födelsekalas redan om något år, för att strax därefter vid en dionysisk fortplantningsfest kunna genomföra sin egen koncipiering.

20161031_0011.jpg

Lilla Sällskapet firade sitt 50 årsjubileum denna sista ljumma höstkväll. Endast två år efter sitt 200-årsjubileum kunde alltså sällskapet avhålla halvsekelfirande. En rent linjär framskrivning ger vid handen att detta ständigt allt yngre sällskap, bestående av ständigt unga ledamöter av högst varierande ålder, bör kunna avhålla födelsekalas redan om något år, för att strax därefter vid en dionysisk fortplantningsfest kunna genomföra sin egen koncipiering.

20180423_0024.jpg

Lilla Sällskapets ledamöter samlades till diplommiddagen, april 2018, i den kungliga väntsalen i Stockholms Centralstation. Ordförande Christina Möller hälsade ledamöterna och dagens gäster välkomna till den vackra och traditionsfyllda lokalen, som tack vare PG Nilssons försorg ställts till Sällskapets förfogande för kvällens event. De församlade bjöds på ett glas cava och en laxtartar och lyssnade till byggnadsantikvarie Johan Rittsél, som berättade om den kungliga väntsalen. Centralstationen stod färdig år 1871 och väntsalen fick sin nuvarande plats och entré i samband med en ombyggnad år 1904. Gunilla Englund berättade traditionsenligt om tillkomsten av Lilla Sällskapet, om Gustava Björklund och Régis Cadier. Hon konstaterade också att den kungliga väntsalen inretts med möbler designade av Carl Malmsten som var dotterson till Cadier. Därefter delade ordföranden ut Lilla Sällskapets diplom och kokböcker till Jenny Andersson och Kjell Nilsson från Graute Gård på Gotland.

77506F3C-BAAD-42EE-BE20-884C94472731_1_105_c.jpeg

Lilla Sällskapets ledamöter samlades till diplommiddagen, april 2018, i den kungliga väntsalen i Stockholms Centralstation. Ordförande Christina Möller hälsade ledamöterna och dagens gäster välkomna till den vackra och traditionsfyllda lokalen, som tack vare PG Nilssons försorg ställts till Sällskapets förfogande för kvällens event. De församlade bjöds på ett glas cava och en laxtartar och lyssnade till byggnadsantikvarie Johan Rittsél, som berättade om den kungliga väntsalen. Centralstationen stod färdig år 1871 och väntsalen fick sin nuvarande plats och entré i samband med en ombyggnad år 1904. Gunilla Englund berättade traditionsenligt om tillkomsten av Lilla Sällskapet, om Gustava Björklund och Régis Cadier. Hon konstaterade också att den kungliga väntsalen inretts med möbler designade av Carl Malmsten som var dotterson till Cadier. Därefter delade ordföranden ut Lilla Sällskapets diplom och kokböcker till Jenny Andersson och Kjell Nilsson från Graute Gård på Gotland.

47557190-1610-4D7B-B8ED-D4E0405D1F41_1_105_c.jpeg

Lilla Sällskapets ledamöter samlades till diplommiddagen, april 2018, i den kungliga väntsalen i Stockholms Centralstation. Ordförande Christina Möller hälsade ledamöterna och dagens gäster välkomna till den vackra och traditionsfyllda lokalen, som tack vare PG Nilssons försorg ställts till Sällskapets förfogande för kvällens event. De församlade bjöds på ett glas cava och en laxtartar och lyssnade till byggnadsantikvarie Johan Rittsél, som berättade om den kungliga väntsalen. Centralstationen stod färdig år 1871 och väntsalen fick sin nuvarande plats och entré i samband med en ombyggnad år 1904. Gunilla Englund berättade traditionsenligt om tillkomsten av Lilla Sällskapet, om Gustava Björklund och Régis Cadier. Hon konstaterade också att den kungliga väntsalen inretts med möbler designade av Carl Malmsten som var dotterson till Cadier. Därefter delade ordföranden ut Lilla Sällskapets diplom och kokböcker till Jenny Andersson och Kjell Nilsson från Graute Gård på Gotland. Bilden fr. v. PG Nilsson, Örjan Klein, Charlotte Birnbaum, Per Nordlind, Monica Hörner, Torsten Tullberg, Gunilla Englund, Lars-Erik Holm, pristagare Jenny Andersson, Christina Mattsson, pristagare Kjell Nilsson, Martin Isaksson, Björn Lindberg (på knä), Christina Möller, Mats Svegfors, Marie-Louise Danielsson-Tham, Anna Bergenström och Åke Livstedt.

F0367F2E-C7BC-419A-916E-1AD0E44A4185_1_105_c.jpeg

Högvärmen dröjde sig kvar denna ljuvliga majkväll när Lilla Sällskapets ledamöter träffades för sista gången innan sommaren. Värd för kvällen var Mats Hellström, tillika ordförande i styrelsen för Carl Eldhs ateljémuseum. Ledamöterna satte sig i museets loggia och intog blekingska smörgåsar från Jonna på Folkungagatan och drack vin ur plastmuggar. Smörgåsarna bestod av grovt bröd med kyckling med curry, rostbiff med riven pepparrot och leverpastej med bacon. Mats berättade kort om ateljémuseets tillkomst. Det ligger högt och vackert i idylliska Bellevueparken nära Brunnsviken. Den vidsträckta utsikten var en viktig faktor när Carl Eldh valde ut platsen för sin ateljé, och Ragnar Östberg ritade museet 1918. Museet rymmer flera hundra verk från Eldhs långa, verksamma liv. Cecilia Gottfridsson guidade därefter ledamöterna genom museet och berättade om många av verken.

IMG_1170.jpg

Leif Pagrotsky har återvänt till Sverige från Sveriges residens i New York på 600 ParkAvenue. Han har lämnat USA och han har lämnat Andreas Isaksson, som varit hans och Sveriges kock på generalkonsulatet i världens viktigaste stad. Men i kväll är Andreas med. Leif berättar engagerat om Sverige i New York. Tillsammans förklarar Leif och Andreas varför generalkonsulatet betyder så mycket för Sverigebilden. I praktiken berättar de nog väldigt mycket om det svenska matundret överhuvudtaget i världen. Omsorgen om råvarorna, om detaljerna, om kvaliteten i varje enskildhet.

989361BE-AA12-41AD-ADDB-064673312E96_1_105_c.jpeg

Årsmötesprotokoll för 2018 samt anteckningar från Lilla Sällskapets möte den 25 februari 2019

IMG_1614.jpg

Det inte Martin Ragnar vet om krusbär är ej värt att veta. I Krusbärsboken finns allt samlat tillsammans med en mängd krusbärsrecept skrivna av Jens Linder. Krusbäret förtjänar större uppmärksamhet = kvällens mantra. Visste du att…….. . I krusbär finns 20 ggr så mycket C-vitamin som apelsin. . Krusbär kallas norden vindruva. . Att världsrekordet för vikten av ett krusbär är 65 g. . Krusbärssås passar till feta fiskar, kyckling och gås. . Krusbär går utmärkt att vattenkonservera. . I Sverige finns 20 sorters krusbär. Om detta och mycket mer berättade Martin Ragnar entusiastiskt och uppmanade oss att bli krusbärsambassadörer med sitt mäktiga krusbärsmanifest.