Your Album (Click to Change)

Äldre än till och med Gustava är Görvälns slott som har funnits i Järfälla kommun sedan mer än 500 år, emellanåt ny- och tillbyggt förstås men stående på riktigt gammal grund. Hit tog sig de förväntansfulla ledamöterna trots ett inte enbart förtjusande måndagsväder. SVT:s Stjärnorna på slottet har huserat här och Görvälns fasad finns också som tryckt dekor (år 2011) på boutiquekläder från den prisbelönta designern Mary Katrantzou. Idag ägs slottet av Järfälla kommun men arrenderas av Maria och Johan Eklund som också har Huvudsta slott. Stor omsorg har lagts på inredning och restaurering – och inte minst på köket där kökschefen Robert Hedman skapar måltider med toppkvalitet på råvarorna som tas från de bästa leverantörerna och tilldelas oväntade läckerheter till spännande kombinationer. Denna måndagsafton bjöds först en liten roa-gommen-gazpacho av marinerade gröna tomater, vitlök, olivolja och riven buffelmozzarella, högst såväl roande som läcker. Därpå citronskalsrimmad och olivoljebakad torskrygg, en len ljuvlighet med dekor av ogräset våtarv, stellaria media, och friterade alger samt lite sardell. Urgott! Och så varmrätten, bästa kycklingen i Sverige kommer från Hagby gård utanför Enköping enligt kökschefen som hade tillrett fågeln dels som filé, dels som terrin på låren och malt kycklinglevern med smör till smaklig dekor. Rödvinsbuljong, murklor, ramslök och en liten mosad potatis hörde till den vackra uppläggningen, sammantaget en både stilig och delikat rätt. Efter middagen serverades kaffe i salongerna en trappa upp, där ordförande Christina Möller förtjust visade och utdelade Lilla Sällskapets stiliga blårutiga bok K-märkt smak, som efter år av mödor nu är i mål, det vill säga utkommen och tillgänglig i bokhandeln – ledamöterna får köpa ex för 130 kr vilket är 29 kr billigare än på www.adlibris.se. Ordföranden meddelade att Markus Aujalay på grund av sin arbetsbörda har övergått till korresponderande ledamot tills vidare vilket ger en ledig plats att besätta. Marie-Louise Danielsson-Tham ville att Lilla Sällskapet gör sig mer synligt och framlade ett förslag om engagemang vid Måltidsakademiens kunskapsdagar i Grythyttan. För att stimulera kvinnliga kockar ska en tävling utlysas i Gustava Björklunds namn, och priset blir 2000 kr. Högst sannolikt kommer flera ledamöter att åter besöka Görvälns eleganta slott med dess förnämliga kök, öppet särskilt vår, sommar och höst. Vid pennan: Magdalena Ribbing

Äldre än till och med Gustava är Görvälns slott som har funnits i Järfälla kommun sedan mer än 500 år, emellanåt ny- och tillbyggt förstås men stående på riktigt gammal grund. Hit tog sig de förväntansfulla ledamöterna trots ett inte enbart förtjusande måndagsväder. SVT:s Stjärnorna på slottet har huserat här och Görvälns fasad finns också som tryckt dekor (år 2011) på boutiquekläder från den prisbelönta designern Mary Katrantzou. Idag ägs slottet av Järfälla kommun men arrenderas av Maria och Johan Eklund som också har Huvudsta slott. Stor omsorg har lagts på inredning och restaurering – och inte minst på köket där kökschefen Robert Hedman skapar måltider med toppkvalitet på råvarorna som tas från de bästa leverantörerna och tilldelas oväntade läckerheter till spännande kombinationer.
Denna måndagsafton bjöds först en liten roa-gommen-gazpacho av marinerade gröna tomater, vitlök, olivolja och riven buffelmozzarella, högst såväl roande som läcker. Därpå citronskalsrimmad och olivoljebakad torskrygg, en len ljuvlighet med dekor av ogräset våtarv, stellaria media, och friterade alger samt lite sardell. Urgott! Och så varmrätten, bästa kycklingen i Sverige kommer från Hagby gård utanför Enköping enligt kökschefen som hade tillrett fågeln dels som filé, dels som terrin på låren och malt kycklinglevern med smör till smaklig dekor. Rödvinsbuljong, murklor, ramslök och en liten mosad potatis hörde till den vackra uppläggningen, sammantaget en både stilig och delikat rätt.
 
Efter middagen serverades kaffe i salongerna en trappa upp, där ordförande Christina Möller förtjust visade och utdelade Lilla Sällskapets stiliga blårutiga bok K-märkt smak, som efter år av mödor nu är i mål, det vill säga utkommen och tillgänglig i bokhandeln – ledamöterna får köpa ex för 130 kr vilket är 29 kr billigare än på www.adlibris.se. Ordföranden meddelade att Markus Aujalay på grund av sin arbetsbörda har övergått till korresponderande ledamot tills vidare vilket ger en ledig plats att besätta. Marie-Louise Danielsson-Tham ville att Lilla Sällskapet gör sig mer synligt och framlade ett förslag om engagemang vid Måltidsakademiens kunskapsdagar i Grythyttan. För att stimulera kvinnliga kockar ska en tävling utlysas i Gustava Björklunds namn, och priset blir 2000 kr.
Högst sannolikt kommer flera ledamöter att åter besöka Görvälns eleganta slott med dess förnämliga kök, öppet särskilt vår, sommar och höst.
Vid pennan: Magdalena Ribbing